Combitunnel Nijverdal vanaf nu volledig in bedrijf

Afgelopen zaterdag is de nieuwe combitunnel van Nijverdal feestelijk geopend. Vanaf nu moet het autoverkeer via de N35 door de tunnel worden geleid die parallel loopt met de spoorlijn die al eerder werd geopend.

De opening vond plaats met enkele genodigden, waaronder Anneke Raven, Commissaris van de Koning Ank Bijleveld en Joke Cuperus van Rijkswaterstaat. Ook waren er diverse inwoners van Nijverdal en omstreken aanwezig bij het moment, waarop het drietal genodigden een lint doorknipte.

Geschiedenis

De plannen voor de bouw van de tunnel zijn officieel in 1995 ontstaan. Veel vrachtwagens zorgden toen voor files wat een grote ergernis zorgde onder de inwoners van Nijverdal.

De tunnel is tegelijkertijd gebouwd met de nieuwe spoortunnel. In 2009 ging de schop in de grond, en werd de spoorlijn door Nijverdal tijdelijk opgebroken, waarbij er een tijdelijk station Nijverdal-West op werd gebouwd, naast station Nijverdal. In 2013 was het project voltooid, en kon de nieuwe spoortunnel worden geopend die de sporen tussen Zwolle en Enschede weer aan elkaar sloot.

De opening van de combintunnel voor wegverkeer liep aanzienlijke vertraging op doordat eind 2014 bleek dat de ICT-systemen van deze Salland-Twentetunnel nog niet goed communiceerden met de ICT-systemen van de verkeerscentrale in Wolfheze. Inmiddels zijn deze problemen verholpen.

 




De combi-tunnel van Nijverdal in 2013, net na de opening van het parallel gelegen spoor.
Foto & Video: Treinenweb