Van der Steur: "Meer bewaking bij internationale treinen"

Internationale treinen en stations in Nederland zullen scherper worden bewaakt. Politie en marechaussee zullen intensieve controles gaan uitoefenen. Dat zegt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), nadat hij afgelopen zaterdag overleg in Parijs heeft gepleegd met collega´s uit acht andere Europese landen over maatregelen om terrorismedreiging in treinen tegen te gaan.

Ook zullen Nederland en België gezamelijk ook de controles in de trein aanscherpen en beter samenwerken. "Intensivering van de veiligheidsmaatregelen past in het huidige dreigingsbeeld, maar moet de samenleving niet ontregelen'', legt Dick Schoof (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof) uit.

Voorkomen aanslag Thalys

De aanleiding van de aanscherping van het veiligheidsbeleid is ontstaan na de voorkomen aanslag in de Thalys vorige week. Toen konden twee mariniers tijdens hun privétijd ternauwerdood een aanslag verijdelen door een man te overmeesteren die met een Kalashnikov-geweer en messen uit de toilet kwam. De mariniers hoorde verdachte geluiden van een 'klikkend geweer' waarop ze toen ingrepen.

Maatregelen

De maatregelen die nu op de Thalys al gelden zullen vanaf heden worden aangescherpt. De ministers hebben in Parijs afgesproken dat de betrokken landen vanaf nu beter informatie gaan uitwisselen van der Steur wil hierom onderzoekenof deze beter gestandaardiseerd zal gaan worden. Dat is nodig omdat voor de man die de aanslag wilde plegen wel gewaarschuwd was, maar hij niet tegengehouden werd.

Daarnaast zullen Verder Europese verkeersministers gaan onderzoeken of treinkaartjes bij een verplichte reservering op naam kunnen worden gesteld zodat verdachte personen makkelijker uit de trein geweerd kunnen worden. Het nadeel hiervan is dta de treinreiziger dan niet meer in staat zal  zijn om zijn kaartje door te verkopen.

Ook wordt er onderzocht of er verscherpte controle moet plaatsvinden op bagage. Vooral Duitsland heeft aangegeven hier tegenop te zien, omdat dit groot oponthoud met zich mee kan brengen. In de Eurostar tussen Brussel/Parijs en Londen is al sprake van bagegecontrole vanwege het Schengen-verdrag.

Overleg

In oktober zullen de verkeersminister weer verder gaan met overleg voeren. Bij de bijeenkomst waren behalve Van der Steur ook ministers aanwezig uit de landen: België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Luxemburg, Spanje en Zwitserland. Ook leden van de Europese Commissie waren bij het overleg aanwezig.

Van der Steur: "Meer bewaking bij internationale treinen"