Oude hefbrug Rotterdam opgetakeld voor onderhoud

Zondagmiddag zal het middengedeelte van de oude monumentale spoorburg 'De Hef' worden verwijderd voor een opknapbeurt. Het bruggedeelte zal per schip naar de Merwehaven worden vervoerd, en de gehele operatie is live te zien zijn op RTV Rijnmond vanaf 13:30 uur.

De monumentale brug in Rotterdam, die officieel de Koningshavenbrug heet, krijgt een grote opknapbeurt. Het beweegbare middengedeelte van 560 ton zal opgetakeld worden en op pontons worden geplaatst. De gemeente verwacht een groot toekijkend publiek.

Omstreeks 15:30 zal het gehele middengedeelte weg worden gevaren.

Geschiedenis

De hefbrug is gebouwd in de jaren twintig en is opengesteld in 1927, en was één van de eerste hefbruggen van West-Europa.  In 1978 werd het middenstuk ook al eens verwijderd nadat er een schip tegenaan was gevaren, toen werd het treinverkeer enkele weken gestremd.

De brug is uiteindelijk in 1993 buiten gebruik gesteld nadat de nieuwe WIllemsspoortunnel geopend werd. Sindsdien is de brug een monumentaal object wat laat zien hoe de treinen vroeger het centrum van Rotterdam verlieten.

Het uittakelen van het stalen kolos van 560 ton is vanaf 13.30 uur live te zien op TV Rijnmond. Naar verwachting vertrekt het transport richting de Merwehaven rond 15.30 uur.


Foto: Wikipedia