'Treinenbouwer CAF wint aanbesteding voor bouw nieuwe Sprinter'

De Spaanse treinenbouwer CAF heeft de grootste kans om de aanbesteding van de NS te winnen om nieuw Sprinter-materieel te bouwen. De treinenbouwer heeft het hoogste bod neergelegd, waarbij de bouwer uiteindelijk 120 nieuwe Sprinter-treinstellen voor de NS zal bouwen. Deze zullen in 2018 in de reizigersdienst moeten komen.

"We onderhandelen nu komende periode met CAF over de laatste details in de uitvoering. De andere kandidaat staat tot die tijd op de reservebank'', zegt een woordvoerder van de NS. Op dit moment zit Franse treinenbouwer Alstom op de reservebank. Het persbureau Bloomberg kon melden dat volgens hun bronnen de order een half miljard euro gemoed is.

Nieuwe Sprintertreinen

De nieuw te bouwen Sprintertreinen zullen net als de huidige SLT volledig transparant zijn, waarbij de veiligheid goed gewaarborgd zal worden voor zowel de reizigers als het NS-personeel. Ook zullen de treinen energiezuinig rijden, snel optrekken, voorzien zijn van reisinformatieschermen en zal er in tegenstelling tot het huidige SLT-materieel er een toilet in worden gebouwd. Ook worden de treinstellen voorzien van het nieuwe Europese ERTM-beveiligingssysteem. De NS heeft bij de order de mogelijkheid om in de toekomst een vervolgorder te plaatsen.

CAF

Treinenbouwer CAF staat in Nederland bekend als een betrouwbare treinenbouwer, zo hebben ze in het verleden ook metro-stellen geleverd aan de GVB in Amsterdam. Het model waarvoor de NS gekozen heeft (Civity) is al eerder beproefd in andere Europse landen, waaronder in Spanje. Het is nog niet duidelijk of de trein nog enkele cosmetische aanpassingen zal krijgen.

'Treinenbouwer CAF wint aanbesteding voor bouw nieuwe Sprinter'
Een CAF Civity-trein in Spanje (Foto: WIkipedia)