ProRail: Dit jaar 2.000 zonnepanelen op de stations
ProRail wil dit jaar ruim 2.000 zonnepanelen plaatsen op diverse stations. Met deze stap wil de spoorbeheerder uiteindelijk in 2030 net zoveel energie op de stations opwekken als er gebruikt wordt.
Op dit moment zijn veertien stations al voorzien van zonnepanelen, waaronder station Alkmaar-Noord, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal en Eindhoven Centraal. Delft Campus het eerste station die volledig energieneutraal is met deze panelen.
Dit jaar volgen Tilburg Reeshof, Den Helder, Voorburg, Enschede en Almere Centrum. Station Barendrecht volgt in 2023, met maar liefst vijftienhonderd panelen. Ook komen er binnenkort energieneutrale fietsenstallingen dankzij de zon. ProRail gebruikt de opgewekte stroom voor het energieverbruik van onder meer wissels, tunnels, technische installaties, stations en andere gebouwen.
Astrid Bunt, directeur Stations bij ProRail: "Onze ambitie is groot en uitdagend. Er zijn natuurlijk nog onzekerheden, maar de mogelijkheden van zonnepanelen op stationsdaken zijn enorm. Die kans kunnen we als maatschappelijke organisatie niet voorbij laten gaan. Uiteindelijk willen we de komende tien jaar op circa zeventig stations zonne-energie opwekken, met zo’n 150.000 vierkante meter aan zonnepanelen."
Voor de uitrol van de energieopwekkende panelen heeft ProRail voor de komende jaren 23,5 miljoen euro beschikbaar. Dit wordt gefinancierd door de toekomstige besparing op de energierekening.
Geluidschermen met zonnepanelen
Naast het gebruik van opwekking van groene stroom op de daken van stations en perrons onderzoekt ProRail ook de mogelijkheden om zonnepanelen op geluidsschermen langs de sporen te plaatsen. ProRail start een proefproject in Dronten om samen met TNO en de Haagse Hogeschool te onderzoeken of het technisch haalbaar en financieel aantrekkelijk is om op een deel van die geluidsschermen zonnepanelen te plaatsen. Voor de uitvoering is subsidie beschikbaar van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarnaast wil ProRail ook gebruik gaan maken van zonneparken, grote percelen grond met daarop een grote verzameling aan zonnepanelen.