NS opent watertappunt op station Alkmaar

Vanaf woensdag is het eerste NS watertappunt feestelijk geopend op station Alkmaar. Vanaf nu kunnen alle 20.000 treinreizigers die dagelijks op station Alkmaar zijn gratis drinkwater tappen. Om de opening te vieren, tapten directeuren van NS en drinkwaterbedrijf PWN water voor wethouder Marcel van Zon van Gemeente Alkmaar en de eerste reizigers.

De NS verwacht eind 2019 op 200 stations in Nederland watertappunten aan te leggen. Hiermee komt straks 90% van alle treinreizigers in Nederland op zijn of haar reis langs een watertappunt. De NS investeert ruim 3 miljoen euro om de watertappunten te realiseren en deze de komende 10 jaar te laten onderhouden. In Noord-Holland werkt NS hiervoor samen met drinkwaterbedrijf PWN. Na Alkmaar zal het station van Heerhugoward moeten volgen.

Extra service

De NS ziet de drinkwatertappunten als een extra service voor de reiziger. Irma Winkenius, Regiodirecteur NS, geeft aan verheugd te zijn met de realisatie ervan: "De opening bij station Alkmaar is de eerste stap naar gratis drinkwater op al onze stations, voor iedereen. We hopen dat gemeenten en drinkwaterbedrijven ons helpen om dit in heel Nederland mogelijk te maken. Met het watertappunt komt NS tegemoet aan de groeiende vraag van reizigers naar gratis kraanwater om eigen flesjes te vullen. Het drinken van kraanwater is gezond en milieuvriendelijk. Treinen rijden al een aantal jaar volledig op windenergie. Met de watertappunten hopen we het afval van plastic flessen te verminderen en maken we treinreizen nog duurzamer."

In september van dit jaar ging staatssecretaris Stientje van Veldhoven op advies van fractiepartij 50PLUS nog met de NS in gesprek over de watertappunten.

Foto: NS
Foto: NS