NS lijdt verlies in Verenigd Koninkrijk

De NS heeft verlies geleden in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit recent gepubliceerde jaarverslagen over 2017, meldt Het Financieele Dagblad op maandag. Twee van de drie Britse treinconcessies zouden verlies hebben geleden, en heeft de NS 54 miljoen euro extra moeten investeren om het overkoepelende dochterbedrijf Abellio overeind te houden.

Naast tegenvallende resultaten had het staatsbedrijf problemen met het Engelse ministerie van Transport, dat in een van de concessies een "onvoordelige clausule" zou hebben opgenomen. De NS hoopt deze afspraak op termijn te kunnen laten schrappen. In die clausule staat vermeld dat de NS een bedrag aan de staat moet afdragen afhankelijk is van de werkgelegenheid in de regio. Doordat het aantal reizigers niet evenveel groeide als de werkgelegenheid zou dit onvoordeliger voor de vervoerder uitkomen.

De twee verlieslijdende spoorconsessies zijn Greater Anglia en Scotrail. Greater Anglia verzorgt onder meer treinverkeer in de omgeving van Londen en Scotrail beheert onder andere de treinen in Schotland. De verliezen bedroegen respectievelijk ruim 2,8 miljoen en 17,1 miljoen euro.

Bert Groenewegen, financieel directeur van de NS stelt dat er wel tegenvallers zijn, maar dat die genuanceerd moeten worden. "De bijstortingen bestaan uit leningen van het moederconcern aan het dochterbedrijf". PvdA-Kamerlid Henk Nijboer stelt na de publicatie van de negatieve cijfers uit het jaarverslag "dat de NS niks in het buitenland te zoeken heeft."

Foto: Anglianphoto (Wikipedia)
Een Greater Anglia trein (class 90) van Abellio als intercity-expressdienst van Norwich naar Londen op station Stratfort. Foto: Anglianphoto (Wikipedia)