Hongaarse regering gaat akkoord met levering extra KISS-treinen

De regering van Hongarije heeft de financiering goedgekeurd voor de aankoop van acht extra Stadler Kiss-dubbeldekstreinen voor vervoerder MÁV-Start. De financiering is gesteund door de EU volgens het 'operationele programma voor geïntegreerd vervoer'.

De order heeft een waarde van 39 miljard Hongaarse Forint (107 miljoen euro) en is een optie uit een raamcontract dat in april 2017 is getekend voor de levering van 40 treinen. Een eerste bestelling voor 11 sets werd geplaatst in augustus 2017. Onder de voorwaarden van de raamovereenkomst kan MÁV-Start extra treinen aanschaffen in batches van ten minste drie treinen.

Inzet

De eerste 11 treinen zullen in 2019-2020 in dienst worden gesteld op de lijnen van Boedapest naar Szob en Szolnok, maar ze kunnen ook worden gebruikt tijdens de zomer op drukke trajecten die de hoofdstad verbinden met steden aan de oevers van de Balaton-routes.

De elektrische treinen met een maximumsnelheid van 160 km/u van de tweede serie zullen worden uitgerust met ETCS-level 2 (welke ook in Nederland op de HSL- en Betuweroute gebruikt wordt). De treinen zijn voorzien van modern comfort zoals airconditioning, Wi-Fi, bewakingscamera's, stopcontacten bij de stoel, een reizigerstelsysteem en drie toegankelijke toiletten. Elke trein heeft een speciale gemarkeerde plaats voor vier rolstoelen, twaalf fietsen en vijf kinderwagens.

Foto: Stadler
Foto: Stadler