"Eind 2019 directe Eurostar van Amsterdam naar Londen"

Rechtstreeks met de Eurostar van Amsterdam naar Londen is pas mogelijk met de dienstregeling van eind 2019. De Tweede Kamer wil dat het sneller geregeld wordt, maar dat is niet mogelijk. "We doen onze stinkende best", zei staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid).

De enige drempel die nog in de weg ligt is het nieuwe verdrag tussen Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië.Voor Engeland geldt zelfs dat er een tweezijdig verdrag moet worden opgesteld, aldus Harbers. Ook gaf hij aan dat er vanwege de Brexit zelfs mogelijk extra bagagecontrole zal worden uitgevoerd.

Overstap op Brussel-Zuid

Reizigers die vanuit Nederland naar Londen willen reizen met de trein zijn nu nog aangewezen op Thalys-treinen naar Brussel-Zuid. Daar stappen ze na paspoort- en veiligheidscontroles over op de Eurostar naar de Britse hoofdstad. Reizigers die enkel naar Brussel willen reizen kunnen ook de Eurostar pakken, echter deze biedt geen goede aansluiting op de trein naar het Verenigde Koninkrijk.

Volgens Eurostar reizen jaarlijks vier miljoen mensen tussen Londen en Amsterdam. De goedkoopste tickets tussen Amsterdam en Londen moeten dan 40 euro gaan kosten. Deze zijn te verkrijgen bij de ticketwebsites van NS International en de Eurostar.

Foto: Delft Trains
Archieffoto: Delft Trains