Trein Roosendaal - Antwerpen rijdt maandenlang niet rechtstreeks

De treinverbinding Roosendaal - Antwerpen gaat er de komende maanden fors op achteruit. Treinreizigers moeten de komende vier maanden - tot eind augustus - gaan overstappen in Essen. Daardoor gaat de treinreis Roosendaal - Antwerpen er vanaf 2 mei minimaal 50 minuten duren. Tot 8 april duurde de reis nog minder dan dertig minuten.

De NMBS zegt de maatregel te nemen omdat de motorstellen die op de as Puurs-Roosendaal rijden gemoderniseerd moeten worden. De vernieuwde motorstellen moeten in Nederland eerst gecertificeerd worden, en dat proces loopt vertraging op. "Waardoor er tijdelijk onvoldoende goedgekeurd materieel beschikbaar is om naar Roosendaal te kunnen rijden", zegt de NMBS.

Onaantrekkelijk

Vanuit Roosendaal zijn er goedkope treinkaartjes beschikbaar naar België. Die zijn vaak goedkoper - zeker bij lastminute reizen - dan via Breda. Doordat de Benelux sinds 9 april niet meer via Roosendaal rijdt, is het al moeilijker geworden om van dit voordeel te profiteren. Nu treinreizigers tussen Roosendaal ook nog eens moeten overstappen in Essen, wordt de verbinding helemaal onaantrekkelijk.

Niet ideaal

"Dit is niet ideaal" erkent NMBS woordvoerder Bart Crols. Hij benadrukt dat de vertraging wordt veroorzaakt doordat de toelatingsprocedure in Nederland langer duurt. "We blijven liever tot aan Roosendaal rijden. Dit is niet onze keuze" zegt hij. Het renovatieproces is in 2015 gestart en loopt tot circa 2021. Als de in Nederland toegelaten treinstellen direct in het begin waren vernieuwd, was het tekort voor treinreizigers minder treinreizigers nadelig geweest. Immers tussen 2015 en april 2018 voldeed voor de meeste reizigers de snelle Benelux. Nu die trein niet meer via Roosendaal rijdt en nieuwe tarieven heeft, is de Benelux niet voor iedereen een alternatief.

Aangepaste dienstregeling

Op de vraag of de NMBS niet eerst de binnenlandse stellen kan renoveren, en pas als de toelating in Nederland rond is de overige treinstellen treinstellen kan renoveren, antwoord Crols: "We zetten de treinen ook in op andere trajecten. Bijvoorbeeld tussen Turnhout - Antwerpen en Turnhout - Brussel. Daar hebben we ook genoeg materieel voor nodig".

De aangepaste dienstregeling is al verwerkt in de Belgische reisplanner, maar nog niet in de Nederlandse en internationale reisplanner. Dat zal de komende periode vermoedelijk gebeuren. Overigens zijn er tussen 28 april en 2 mei en 5 en 6 mei ook werkzaamheden tussen Roosendaal en Essen.

Foto: Rob Dammers (Flickr; Creative Commons)
MS75-4-80805 (Varkensneus) rijdt door Nispen, richting Roosendaal, als stoptrein uit Lokeren.
Foto: Rob Dammers (Flickr; Creative Commons)

Bron: Treinreiziger