NS presenteert 600 vandalen de rekening

De NS heeft zaterdag bekend gemaakt dat zij de afgelopen vijf jaar 600 vandalen de rekening hebben gepresenteerd van de schade die zij hebben aangebracht aan treinen en stations. Het gaat om bijvoorbeeld het bekladden van treinen met graffiti, vernielingen aan de stations of het beschadigen van interieur in de trein.

Het spoorwegbedrijf doet in geval van vandalisme altijd aangifte. De daders zullen dan worden opgedraaid voor de toegebrachte schade die ze dan moten vergoeden. Het totaalbedrag van deze rekeningen bedroeg over de afgelopen vijf jaar €5,6 miljoen.

"In de zaken waarbij de dader (vooralsnog) onbekend is, blijft de rekening open staan. Wanneer zij gevonden worden, dient NS alsnog een vordering in. Het maakt geen verschil of de vandalen vandaag of morgen worden gepakt, de rekening blijft", maakt de NS duidelijk. Eventueel kan er door de rechter een betalingsregeling opgelegd worden. Uiteindelijk wordt op deze manier gemiddeld 85% van de schade, veroorzaakt door vandalisme met een bekende dader, terugbetaald.

Vandalisme

Door vandalisme moet een trein, direct of op een later moment, uit de dienstregeling gehaald worden om de toegebrachte schade te herstellen. "Dit kost tijd en geld en dat investeren we vanzelfsprekend liever in zaken waar onze reizigers iets aan hebben.", zegt een woordvoerder van de NS.

De afgelopen jaren zijn is er de schade verhaald op 220 mensen die ruiten op stations hebben vernield, 108 personen die betrokken zijn bij het spuiten van graffiti op treinen op stations, 95 mensen die betrokken zijn bij het plegen van vernielingen op stations en 76 personen die treinen vernield hebben.

Teammanager Martijn Pennock, verantwoordelijk voor de monteurs van de afdeling Schadeherstel van NS: "Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers. Het is natuurlijk ons werk om treinen zo snel mogelijk weer blinkend op het spoor te krijgen, maar schades herstellen die doelbewust zijn aangebracht, daar hebben we een heel naar gevoel bij. Vaak weten de daders niet hoeveel impact hun daad heeft op reizigers."

De NS maakt duidelijk dat ze vandalisme altijd serieus nemen en dat er aangifte wordt gedaan. Daarom is de vervoerder de afgelopen jaren effectiever gaan optreden tegen vandalisme en blijven zij dit doen. Hierbij wordt samengewerkt met de politie, getuigen en andere vervoersbedrijven. Hierbij worden camerabeelden vaak gebruikt om personen te kunnen identificeren.

Foto: NS
Een monteur bezig met het herstel van een trein. (Foto: NS)

Bron: NS.nl