Museum Transit Oost officieel geopend

Afgelopen vrijdag is Transit Oost in Winterwijk officieel geopend. Het nieuwe museum beschrijft de historie van het weg- en railtransport in de Achterhoek, en met name in en rond Winterswijk. De opening werd voltrokken door burgemeester Joris Bengevoord, die tijdens deze gelegenheid Remco Hijink, de oprichter van het musuem, officiëel geridderd heeft tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De opening werd vrijdagmiddag voltrokken in de museumwerkplaats waarbij de nostalgische diesel-trein 'Blauwe Engel' op op feestelijke wijze de werkplaats binnen kwam rijden. Hierna volgde enkele speeches van onder meer de burgemeester en Remco Hijink. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij realiseren van het museum en de werkplaats en de opzet van de stichting. Bij dit moment werd hij ook officieel geridderd.

In een samenwerkingsverband met HSA en GOLS en met medewerking van gemeente Winterswijk en de provincie Gelderland is stichting Transit Oost opgericht in de spoorzone van Winterswijk.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingen

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb
Foto's: Treinenweb

Verhuur van sporen

Om de exploitatie rond te krijgen kwam Remco Hijink op het idee om een extra spoor te verhuren aan spoorwegmaatschappijen. Samen met anderen werd een meerjarencontract voorbereid en gesloten met Arriva. "Op een beperkt aantal dagen mogen zij gebruik maken van de loods, en buiten de openingtijden hier werkzaamheden aan verrichten. Op de momenten waarbij het museum geopend is zijn de treinstellen van Arriva dan van achter de hekken te bewonderen.", legt een medewerker van Transit Oost tegenover Treinenweb uit.

Door deze unieke verhuurconstructie kan het museum zonder overheidssubsidies worden geëxploiteerd. Ook biedt de werkplaats kansen voor jongeren en nieuwkomers in de vorm van stageplaatsen, waardoor de maatschappelijke rol van Transit Oost groter is dan enkel het behoud en ontsluiting van de openbaar vervoer collectie.

Museum

Bij de inrichting is bijzondere aandacht besteed aan de jeugdige bezoeker. Er zijn veel interactieve elementen in het museum waaronder de zeer gedetailleerde modelbaan van Winterswijkse spooremplacement waarmee het in 1983 allemaal is begonnen.

Ook heeft de stichting Transit Oost de beschikking ook over een uitgebreid archief met foto’s documentatie en attributen, waarvan slechts een gedeelte wordt getoond, maar die een belangrijke bron vormt voor wisselende exposities om ook in de toekomst de museumwerkplaats voor het publiek aantrekkelijk te houden.

Werkplaats

Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in de museumwerkplaats. Hier is een collectie mobiel erfgoed te bewonderen welke een goed beeld geeft hoe de ontwikkeling plaatsvond van het openbaar vervoer in de Achterhoek. Van de eerste T-Ford bus uit 1923 van de Geldersche Tramwegen (GTW) tot de laatste bus van de Gelderse Streekvervoer Maatschappij (GSM), die nog tot eind jaren ’90 dienst deed. Ook is er een dieseltreinstel DE2, ook wel bekend als de “Blauwe Engel” (met nummer 186) te bewonderen. Met regelmaat is er ook een Arriva-trein bewonderen waar deze vervoerder onderhoud aan pleegt. Ook is er een dienstvaardige 'Sik' rangeerlocomotief te vinden.

Samenwerking

De museumwerkplaats is tot stand gekomen dankzij financiële steun van de provincie Gelderland en de gemeente Winterswijk. De inrichting van het museum is mogelijk gemaakt door bijdragen uit de volgende fondsen: het VSB-fonds,  het Roelvinkfonds, het ANWB-fonds, het fonds Ziekenzorg en het Henk van Ommen-fonds. Maar ook door bijdragen van particulieren via de bielzenactie, door donaties en schenkingen van documenten en voorwerpen. Ook het bedrijfsleven leverde bijdragen o.a. via kortingen en gratis geleverde diensten.

Opening

Op zaterdag 14 april is de museumwerkplaats voor het eerst geopend voor het publiek van 10.00-16.00 uur. De museumwerkplaats is geopend van 14 april t/m 27 oktober op woensdagen en zaterdagen van 10 tot 16 uur; van mei t/m september op zondagen van 12 tot 16.00 uur. Kijk voor een overzicht van alle openingsdagen op hun website. Op bepaalde feestdagen zullen ze gesloten zijn.

De toegangsprijzen zijn € 2,50 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, en € 5 voor volwassenen.