NS opent verkoop Early Bird tickets Intercity Brussel

Sinds dinsdag heeft NS Internationaal de verkoop geopend voor de ritten met de Intercity Brussel, welke vanaf maandag 9 april over de HSL-lijn zullen gaan, en waarbij de reistijd naar Brussel met een half uur verkort worden.

De NS introduceert voor Intercity Brussel zogeheten Flextarieven en Early-Bird tarieven: De Flextarieven zijn de standaardprijzen voor treinritten naar alle Belgische bestemmingen. Het is altijd mogelijk om (tot kort voor vertrek) tickets te kopen. Met de nieuwe “Early Bird” tarieven reizen vroegboekers extra voordelig. Early Bird tickets zijn te boeken tot en met zeven dagen voor vertrek. Zo is het mogelijk om met een Early Bird ticket van Amsterdam naar Antwerpen te reizen voor € 20 op een weekdag of voor € 26 in het weekend. De reguliere prijs voor een enkeltje tweede klas ticket is € 36,40.

De Flextickets zullen te koop zijn in de kaartautomaten en via de website, en de Early Bird tickets zijn enkel te koop via de website.

Prijzen

Naar Antwerpen vanaf Flex Early Bird (Week)(maandag-donderdag) Early Bird (Weekend) (vrijdag-zondag)
Amsterdam € 36.40 € 20 € 26
Rotterdam € 23.40 € 13 € 17
Breda € 14.20 € 9 € 11

Naar Brussel vanaf Flex Early Bird (Week) Early Bird (Weekend)
Amsterdam € 46.80 € 25 € 33
Rotterdam € 33.80 € 18 € 24
Breda € 24.60 € 14 € 18

Het gevolg van de nieuwe prijsstructuur is dat sommige reizen tot 70% duurder worden, terwijl andere reizen juist aanzienlijk goedkoper worden. Reizigersorganisaties zouden volgens Treinreiziger.nl geadviseerd hebben om het weekendretour te behouden, maar de NS heeft dat advies naast zich neer gelegd.

NS zegt in een reactie van Treinreiziger.nl op de kritiek dat de reiziger altijd automatisch het meest voordelige tarief voorgeschoteld krijgt. De reizigersorganisaties hebben ook voorgesteld om de vroegboektickets beschikbaar te maken via de NS-kaartautomaat. NS vindt die aanpassing echter te duur. “Dat is een last-minute aankoopkanaal,” zegt woordvoerde Ton Boon.

Campagne

De komende tijd zal NS International in campagnes de reizigers aansporen om gebruik te maken van de Early Bird tickets. Reizigers zitten niet meer vast aan een verplicht retour tarief en kunnen ook alle tarieven als enkele reis boeken, dus ook de kortingstarieven. Nu is dat juist niet mogelijk, reizigers krijgen de korting bij een Weekendretour alléén als ze een heen- en terugreis boeken. Andere specifieke tickets voor de Intercity Brussel als Weekendretour, Superdagretour of Jongerentarief zijn daarom ook straks niet meer te koop. Kinderen tot en met 11 jaar reizen gratis mee - een speciaal vervoersbewijs is verkrijgbaar via de website van NS International.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen