Rotterdamse wethouder stapt op vanwege vertraging Hoekse Lijn

De Rotterdamse wethouder Pex Langenberg (D66) is afgetreden vanwege de forse vertraging bij de RandstadRail-verbinding Hoek van Holland – Rotterdam. Die verbinding had in september vorig jaar moeten gaan rijden, maar gaat nu pas eind 2018 rijden. Ook wordt de lijn 90 miljoen euro duurder.

De Rotterdamse gemeenteraad was zeer kritisch op het optreden van Langenberg. Die reageerde dat hij “naar eer en geweten” had gehandeld. Toch treedt hij af omdat hij “scherper” en “kritischer” had moeten zijn. De Onderzoekscommissie Hoekse Lijn concludeerde eerder al dat de vertraging wordt veroorzaakt door “onvoldoende regie en coördinatie en een gebrekkige organisatie en voorbereiding”. De wethouder werd door zijn ambtenaren niet geïnformeerd. Pas in februari 2017 hoorde hij via de RET van de problemen. Toen greep de wethouder nog niet in, dat deed hij pas in juni. Dit omdat volgens zijn ambtenaren toen zeker was dat het project vertraagd zou zijn.

Vorige maand stapte in Utrecht ook al een bestuurder op vanwege vertraging bij een OV-project: gedeputeerde Verbeek-Nijhof moest aftreden vanwege vertraging bij de Uithof-tramlijn. Die had eigenlijk dit jaar in gebruik genomen moeten worden, maar dat is nu uitgesteld tot eind 2019.

Foto: Crazyperson (Wikipedia; Creative Commons)
Een RET-tram in Rotterdam
Foto: Crazyperson (Wikipedia; Creative Commons)

Bron: Treinreiziger