Weer mondjesmaat treinen na de stormravage

Het treinverkeer in Nederland wordt donderdagavond weer geleidelijk opgestart. Vanaf 20:30 reden er op de meeste trajecten woord treinen. De verwachting is dat vrijdag over de hele dag gemiddeld negen van de tien treinen zullen rijden, aldus een woordvoerder de NS.

Alleen tussen Leiden en Schiphol is nog geen treinverkeer mogelijk, meldt ProRail. Er rijden momenteel slechts enkele treinen.

"Alle aannemers hebben hard gewerkt aan het spoor. Zeker zeventig bomen zijn verwijderd en rond de veertig bovenleidingen zijn gerepareerd. Het is nu aan de vervoerder wanneer de treinen daadwerkelijk kunnen gaan rijden", aldus een woordvoerder van ProRail.

Treinverkeer

Een woordvoerder van de NS verwacht dat het treinverkeer nog beperkt zal zijn. Daarom adviseert het vervoersbedrijf reizigers nog altijd om naar alternatieven te zoeken om op hun bestemming te komen. Speciaal hiervoor is een hashtag op de sociale media bedacht. Met #StormPoolen zoeken gestrande reizigers alternatief vervoer via anderen, op een zelfde wijze als carpool.

De NS is ook bezig om bussen in te zetten om gestrande reizigers van stations weg te krijgen. "Maar dat gebeurt slechts incidenteel." Nog niet bekend is waar en wanneer de bussen worden ingezet. ''We gaan echt ons best doen om zo veel mensen als mogelijk op hun bestemming te krijgen", aldus de woordvoerder. Ook meldde de NS dat ook veldbedden voor overnachting zal regelen als er noodzaak voor is.

Gevolgen voor vrijdag

Een woordvoerder van de NS verwacht dat de gevolgen van de problemen vrijdag in de ochtend groter kunnen zijn dan later op de dag. '"We adviseren reizigers dan ook om vrijdag de reisplanner te checken om te zien hoe het met bepaalde treinritten zit."

Volgens de woordvoerder heeft ProRail te kennen gegeven welke reparaties vannacht kunnen worden uitgevoerd. "Nadat dit is gebeurd, moeten wij alle treinen naar de plek rijden waar ze moeten staan. Maar dat gaat niet in alle gevallen lukken. Daar zal de dienstregeling vooral in de ochtend last van hebben."

De NS legde donderdag om 11.00 uur het gehele treinverkeer stil vanwege 'code rood'. Enkel Arriva in het noorden en Limburg bleven rijden.