Nieuw evacuatievoertuig voor ProRail

Spoorbeheerder ProRail heeft een nieuw voertuig aangeschaft waarmee in geval van nood gestrande treinen kunnen worden geëvacueerd. Het nieuwe voertuig is een speciale quad, welke ook op het spoor kan worden ingezet doordat deze speciale wielen heeft.

De 'Rail Road ATV', zoals de quad heet, werd pas geleden getest tijdens een calamiteitenoefening in de Rotterdamse Willemsspoortunnel. Tijdens de buitendienststelling van het spoor kon de spoor-quad worden getest.

Evacuaties

De quadbike wordt gebruikt als laatste letterlijke redmiddel als zich een ernstige situatie voordoet in de Groeneharttunnel, op het tracé van de HSL tussen Rotterdam en Amsterdam. Valt de trein daar op de verkeerde plek stil, dan staat bevindt deze zich op 26 meter diepte en drie kilometer van de dichtstbijzijnde nooduitgang. Als de spanning in de trein dan ook uitvalt, dan komt het Incidentenbestrijdingsteam van ProRail in actie. Zo kunnen ze dan met een vrachtwagen twee quads uitladen welke beiden drie karretjes kunnen trekken. Per karretje kunnen maximaal twee mensen worden meegenomen, zittend of liggend op een brancard. Zo kunnen er dus per rit maximaal twaalf mensen worden meegenomen naar de nooduitgang.

Volgens ProRail is de kans dat er een trein in deze tunnel strandt niet groot, maar willen ze er toch op voorbereid zijn om een dergelijke evacuatie uit te voeren. "Tot nu hebben we daarvoor een oude vrachtwagen. Die kan minder mensen meenemen en hij is bovendien aan vervanging toe."

ProRail heeft de verwachting de quads en de karretjes nog voor het einde van het jaar gebruiksklaar te hebben.

Foto: ProRail
Foto: ProRail