'Zonnepaneel-abri' primeur voor Zuidbroek

Het station van Zuidbroek heeft de primeur met een speciale abri die voorzien is van zonnepanelen. Het huisje van de wachtruimte op het station wordt op duurwijze wijze energie geproduceerd, terwijl de reiziger op zijn trein staat te wachten.

Recentelijk was het station van Zuidbroek al voorzien van de nieuwe wachtruimte, maar sinds kort zijn er ook zonnepanelen aan het dak toegevoegd. Volgens ProRail is de verwachting dat er ongeveer 1.750 kWh per jaar wordt opgewekt, wat gelijk staat aan een éénpersoonshuishouden. Met deze stroom kan de elektronica in het huisje, zoals de energie-zuinige led-verlichting volledig op duurzame energie draaien. Met de led-verlichting wordt tevens een besparing van 85% gemaakt ten opzichte van de vorige verlichting.

Er zijn in de toekomst zelfs mogelijkheden waarbij de gehele stations volledig van duurzame stroom zullen gebruik maken.

Proef

De komende tijd zal ProRail tijdens de proef de opbrengst monitoren waarna er een evaluatie over plaatsvindt. Uiteindelijk zouden de zonnepanelen dan ook op andere stations worden geplaatst. De spoorbeheerder heeft al 120 kleinere stations in beeld die een kleine make-ver zullen krijgen met onder meer nieuw meubilair. De zonnepanelen zullen hierbij dan ook toegevoegd gaan worden.

2030: "Eigen energie opwekken"

Eerder dit jaar maakte ProRail bekend dat zij in 2030 haar eigen elektriciteitsverbruik zelf op wil wekken. Dit willen ze gaan realiseren door zoveel mogelijk stationsdaken, fietsenstallingen, perronoverkappingen en geluidsschermen te voorzien van zonnepanelen.

Sinds 1 januari 2012 koopt het spoorbedrijf alleen nog maar groene stroom in die wordt opgewekt met windmolens. In 2015 was het verbruik 135 miljoen kWh, wat gelijk stond aan het stroomverbruik van 38.570 huishoudens van een gemiddelde stad.

Foto: ProRail
Foto: ProRail