ProRail plaatst minischermen langs spoor in Hilversum tegen geluidsoverlast

Omwonenden langs het spoor in Hilversum zullen minder overlast hebben dan het geluid van treinen. Sinds zaterdag loopt er een bijzondere proef met speciale mini-geluidsschermen langs het spoor. Deze moeten er voor zorgen dat het geluid van langsrijdende treinen wordt gedempt.

ProRail experimenteert voor het eerst in Nederrand met geluidschermen van slechts 75 centimeter hoog. Die worden dicht op het spoor geplaatst en vangen het geluid zo dicht bij de bron op. Voordeel is dat ze dan lager kunnen zijn dan de gewone geluidschermen, die vaak meters hoog zijn, meer opvallen en waartegen regelmatig door omwonenden bezwaar wordt gemaakt.

Maatregelen

De speciale geluidsschermen zijn niet de enige maatregel die ProRail inzet. Als een trein door een bocht rijdt kan dat een piepend of snerpend geluid opleveren, en daarom plaatst ProRail in het weekend van 23 en 24 september speciale 'smeerpotten' langs het spoor. Deze potten spuiten een biologisch afbreekbare vloeistof op de rails. Hiermee moet het snerpende geluid, worden tegengegaan.

Foto: Alexander Espéret
Station Hilversum
Foto: Alexander Espéret