NS gaat reiziger genderneutraal aanspreken

Treinreizigers die met NS reizen zullen met ingang van 10 december, bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling, niet meer worden aangesproken met 'Dames en heren'. In plaats daarvan worden ze begroet met het genderneutrale 'Beste reizigers'.

Per dag worden er in de treinen van de NS ongeveer 24.000 automatische omroepberichten omgeroepen. Deze zullen vanaf half december worden aangepast. Ook de machinisten, conducteurs en omroepers krijgen de instructie om vanaf dat moment de reizigers op genderneutrale wijze aan te spreken.

NS topman Roger van Boxtel zegt het volgende: “Een kleine wijziging, maar tegelijkertijd is het toch ook heel logisch om onze reizigers aan te spreken met wat ze voor ons zijn? Namelijk beste reizigers. Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt. In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur zelf hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief.”

Volgende stap in neutrale richting

De beleidswijziging is een volgende stap om de maatschappelijke trend door te trekken. Vorig jaar besloot TransLink, het bedrijf achter de OV-chipkaart om de geslachtaanduiding op de chipkaarten achterwege te laten. In de metro van Londen is eerder deze maand het welbekende ‘Ladies And gentlemen’ vervangen door ‘Good morning everyone’ (Goedemorgen allemaal). Arriva geeft zelf aan aan deze maatschappelijke wijziging mogelijk door te voeren. “We zetten het onderwerp intern op de agenda”, aldus een woordvoerder. Daarbij geven ze aan dat ze de uniformiteit in de uitgesproken omroepenberichten in Nederland belangrijk vinden.

Reactie PVV

De PVV haal fel uit over het plan van de NS, en spreek over 'D66 gedram'. PVV-Kamerlid Geert Wilders meldt op Twitter dat de NS de weg volledig kwijt is. De D66 refereert naar de politieke partij waar de NS-topman lid van is. Ook vragen de Kamerleden zich af wat de NS doet met personeel die deze beleidswijziging weigert door te voeren.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen