Grote digitale blauwe informatiebord keert weer terug

De grote informatieborden met de vertrektijden van de treinen komen weer terug op de grote stations. Op de stations van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag zal de komende tijd een locatie worden gezocht voor de grote borden. De NS plaatst deze borden weer terug omdat er veel vraag naar zou zijn.

Op de genoemde stations hing vroeger een bord met klapperende lammellen die de vertrektijden van de treinen aangaven. Uiteindelijk werden deze allemaal verwijderd omdat ze teveel onderhoud zouden kosten, en storingsgevoelig waren. In Utrecht werd in oktober 2011 als laatste het klapperende bord verwijderd. Dit ging samen met een ceremoniële herdenking. Het oude vertrouwde 'blauwe bord' is daarna opgenomen in de collectie van het Spoorwegmuseum, en is daar tevens te bewonderen.

Enkele dagen na het afscheid van het oude bord kreeg Utrecht Centraal als enige een nieuw digitaal scherm als vervanging. Dit nieuwe scherm is sinds medio 2013 weer verwijderd vanwege de aanstaande verbouwing van de stationshal. Uiteindelijk is deze in september 2014 naar Schiphol verhuisd.

Nu de verbouwing op Utrecht Centraal heeft plaatsgevonden ziet de NS weer mogelijkheden om het digitale bord weer terug te plaatsen, en dit maal weer op alle stations waar ooit het oude 'klapper-bord' gehangen heeft. Hiermee zullen de reizigers straks op vijf stations op verre afstand de vertrektijden kunnen zien.

Naar verwachting worden de schermen vanaf 2018 op de stations opgehangen.

App's voor liefhebbers

Voor de liefhebbers die niet kunnen wachten bestaan er wel een tweetal app's. Deze tonen op het scherm van de smartphone of tablet een fraai vormgegeven overzicht van de actuele vertrektijden.

  • Treinbord - Bedoeld voor Android. Dit is het moderne bord voor op de telefoon en tablet.
  • Blauw Bord - Bedoeld voor iOS (Apple). Dit is het oude blauwe bord inclusief het vertrouwde klapperende geluid.


De oude locatie van het bord op Utrecht Centraal waar het medio augustus 2013 weer verdween vanwege de verbouwing van de stationshal.