Historische spoorlijn STAR viert jubileum met veel evenementen

De historische spoorlijn van de STAR tussen Veendam en Stadskanaal viert haar 25-jarig jubileum met een uitgebreid programma. Dat begint vanavond met een officiële receptie voor genodigden, waarna er de komende periode een hoop activiteiten worden gehouden.

Op zaterdag 16 september vertrekt vanuit Rotterdam de grootste in ons land nog rijdende stoomlocomotief voor een reis naar Stadskanaal. Deze 01 1075 van de Stoom Stichting Nederland reed tot ongeveer 1970 op het traject Emden-Leer-Rheine, welke vlak over de gren

"Deze lok komt voor de manifestatie ‘Stadskanaal onder stoom’ op zaterdag 16 en zondag 17 september. Er hebben tweehonderd mensen voor deze reis van Rotterdam naar Stadskanaal en op zondag terug geboekt. Dit is een reusachtige lok, de moeite waard om te bekijken.", aldus Anne de Vries die woordvoerder van de STAR is.

Ook op 15 juli wordt er vanaf één uur 's middags een speciale sponsor- en donateursdag gehouden. Tijdens dit evenement zal er een gerestaureerde conducteurswagen meerijden. En in september rijdt ook nog een ‘Lok 162’ mee die bekend staat uit de oorlogsjaren. "Die is in de oorlog in Frankrijk binnengebracht door de geallieerden en nadien naar Nederland gekomen en hier gereviseerd.", aldus Anne de Vries.

Foto: Michel Roelvink
Foto: Michel Roelvink

Bron: DhvN