NS: "Neem voldoende water mee tijdens de reis!"

De NS waarschuwt treinreizigers die vandaag op pad gaan om voldoende water mee te nemen. Op extreem hete dagen is er meer kans op uitvallende treinen. "In een gestrande trein waarvan de klimaatbeheersing is uitgevallen, kan er binnen 15 minuten een gevaarlijke situatie voor de reizigers ontstaan”, legt Henny Kennedy, manager van de incidentbestrijders bij ProRail, uit. De temperatuur kan in een kwartier behoorlijk snel oplopen bij tropische temperaturen.

De incidentenbestrijding van ProRail rijdt morgen in geval van een gestrande trein met zwaailicht en sirenes door het verkeer. „Ondanks de risico’s bij het uitstappen langs de baan, zoals door bijvoorbeeld moeite met uitstappen of struikelgevaar, en de mogelijke hinder voor het overige treinverkeer, zullen we zo snel mogelijk de reizigers naar een koelere plek begeleiden.” De spoorbeheerder heeft zo'n 45 hulpverleningsauto's klaarstaan op strategische plekken in Nederland. Ook deze auto's zijn voorzien van voldoende water, maar toch benadrukt de NS dat de reiziger zelf ook alleen in de trein moet instappen als je zelf ook water bij je hebt.

Oorzaken van uitval van treinen tijdens tropische temperaturen zijn in sommige gevallen oververhitte spoorstaven zijn die het spoor krom trekken. Volgens ProRail kan een spoorstaaf bij buiten-temperaturen van 25 graden opwarmen tot 70 graden. Ook de kans op een storing in de elektronica van de trein is groter. Daarom worden treinen vooraf gekoeld en staan er extra storingsploegen klaar.

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers