Sneltrein Zwolle - Enschede één jaar uitgesteld

De nieuwe sneltrein tussen Zwolle en Enschede zal een jaar later komen dan gepland. Dat bevestigt ProRail tegenover De Stentor. De overige stoptreinen tussen deze plaatsen welke vanaf eind 2017 door Syntus worden geëxploiteerd zullen gewoon worden uitgevoerd.

Oorzaak is een mislukte aanbesteding. Om de nieuwe sneltrein te introduceren is er in Zwolle een nieuw perron nodig. Dat blijkt minder makkelijk te realiseren dan gedacht. “Het zijn best in gewikkelde technische werkzaamheden”, zegt ProRail woordvoerder Aldert Baas tegenover de De Stentor. “Dat maakt het vooraf lastig bepalen hoeveel dagen er nodig zijn. Het is ook ingrijpend, want op die dagen zou station Zwolle gedeeltelijk, of soms zelfs helemaal uit de dienstregeling liggen.” Daar hangt een prijskaartje aan. “Het is ook onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat dit soort projecten niet te duur worden.”

Vanaf december is niet meer NS, maar Syntus verantwoordelijk voor de twee treindiensten Zwolle - Enschede en Zwolle - Kampen. Die overgang gaat gewoon door. Nu de sneltrein voorlopig niet kan rijden gaat de provincie Overijssel in gesprek met Syntus en ProRail om de alternatieven te bespreken. Kees van Ramshorst, zegt tegenover de krant het vooral vervelend te vinden voor de reizigers. “Hier hebben ze ook in Groningen, Friesland en Drenthe nog een jaar last van. Er moet nóg langer worden gewacht op de beloofde tijdwinst.”

ProRail heeft er vertrouwen in dat volgende zomer de werkzaamheden wel door kunnen gaan. “We zijn alweer begonnen met nieuwe aanbestedingen”, zegt Baas.

Impressiefoto: Syntus
Impressiefoto: Syntus

Bron: Treinreiziger