Goederentrein uit Londen bereikt China na 12.000 kilometer

Na 12.000 kilometer rit heeft een goederentrein uit de Britse hoofdstad Londen zijn bestemming in China bereikt. Beladen met whisky, babymelk, medicijnen en machineonderdelen, bereikte de “oosten wind” gedoopte trein eind vorige week na totaal twintig dagen rijden de Stad Yiwu in het oosten van de volksrepubliek, meldde de vervoerder.

De route is langer dan de trans Siberische spoorlijn, die rond 1.000 Kilometer korter is dan de heropende recordverbinding van de Spaanse hoofdstad Madrid naar China.

Nieuwe Zijderoute

Met de nieuwe verbinding naar Groot Brittannië wilt China zijn handelsbetrekkingen naar West-Europa via een “nieuwe zijderoute” verder uitbreiden. Het transport per spoor zal namens de informatie van de Chinese autoriteiten tot drie dagen sneller zijn dan transport via het water. Maar de laadcapaciteit van een vrachtschip is meervoudig hoger. Londen is nu de vijftiende stad, die per goederenspoor met het Chinese spoor verbonden is.

Foto: Ariën Claij
Ook binnen Nederland vinden er geregeld transporten van Chinese vrachttreinen plaats. Op deze foto is een dergelijke trein te zien die langs Woerden voorbijkomt met een nostalgische 1300-locomotief die destijd actief was bij vervoersbedrijf HSL voor het transport binnen ons land. "Inmiddels staat deze locomotief aan de kant met een ernstig defect", meldt fotograaf Ariën Claij.