NS positief over driedaagse afsluiting poortjes Utrecht Centraal

De NS kijkt tevreden terug op de driedaagse proef met gesloten poortjes op station Utrecht Centraal. Tientallen medewerkers stonden de afgelopen dagen klaar om reizigers met vragen op weg te helpen, maar zagen dat de meeste reizigers geen probleem hadden om te wennen aan de nieuwe situatie. Ook vergaten reizigers niet meer om in of uit te checken.

Volgens de NS is nog niet iedereen is bekend met de mogelijkheid om de sporen via de passage over te steken. De overdekte passage zonder poortjes strekt zich uit van Jaarbeurs- tot centrumzijde en net als in de hal zijn er diverse winkeltjes. Ook voor een bezoek aan de horeca op het balkon boven de hal hoef je de poortjes niet te passeren.

Bezoekers met een OV-chipkaart met reisproduct en voldoende saldo werden gewezen op de mogelijkheid om binnen het uur weer kosteloos uit te checken, handig als je iemand uit wil zwaaien. Ook waren er diverse reizigers die met een e-ticket reisden. Die konden de barcode scannen bij de poortjes, waarna die geopend werd.

De NS meldt op hun website dat Utrecht Centraal het 71e station waarop de poortjes gesloten worden. Hiermee wil het spoorwegbedrijf minder zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers. Op stations met gesloten poortjes waardeert 90% van de reizigers de veiligheid met een rapportcijfer ‘7 of hoger’. Op stations zonder poortjes bedraagt het percentage reizigers dat een ‘7 of hoger’ geeft 81%.

Nu de proef afgerond is staan de poortjes weer terug in dezelfde stand als daarvoor. Driekwart van de poortjes is weer gesloten. De komende periode worden de bevindingen van deze drie dagen geëvalueerd met alle partijen op het station. Daarna wordt besloten wanneer alle poortjes definitief in werking worden gesteld.

Foto: R. Claij
De trap in het midden van de nieuwe stationshal. Welke de toegang biedt tot diverse horeca die butein de incheckzone bevinden. (Foto: R. Claij)

Bron: Nederlandse Spoorwegen