Kabinet trekt 25 mln. extra uit voor beveiligen spoorwegovergangen

Het kabinet trekt nog eens 25 miljoen euro uit om tot dusver onbewaakte spoorwegovergangen toch te beveiligen. Sommige overwegen verdwijnen, andere krijgen bijvoorbeeld spoorbomen of worden uitgerust met waarschuwingssignalen.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en milieu afgelopen zondag in de maandelijkse politieke talkshow 'Politiek in de Pol' in Cultuurcentrum De Pol in Diepenheim. Ze zou al eerder 10 miljoen euro voor het beveiligen van de overgangen hebben gereserveerd, maar daar wou ze nog eens 25 miljoen euro aan bij leggen. Ook hoopt ze dat gemeenten en provincies extra geld op tafel neerleggen voor het beveiligen van de onbewaakte spoorwegovergangen. Volgens topman Pier Eringa van spoorbeheerder ProRail zou het uitbannen van de onbewaakte overgangen 70 miljoen euro kosten.

De provincie Overijssel sloot zich onlangs aan bij een lobby van de noordelijke provincies om de spoorwegovergangen aan te pakken. Op dit moment telt Nederland nog ruim 100 onbewaakte overgangen.

Ongelukken

Vorig jaar ontspoorde bij Dalfsen een trein, na een botsing met een hoogwerker op een bewaakte spoorwegovergang. De machinist van de trein kwam daarbij om het leven.

Vorig jaar vielen achttien gewonden bij een aanrijding tussen een trein en een melkwagen op een onbewaakte spoorwegovergang in het Groningse Winsum. Die overweg, waar de afgelopen jaren al tweemaal een dode viel, is inmiddels gesloten. De weg is inmiddels omgeleid via een bewaakte overweg.

Foto: Erik baas
Foto: Erik baas

Bron: RTV Oost