Staking Arriva op Vechtdallijn dreigt vanwege geen akkoord op eisen vakbond

Arriva gaat niet in op de cao-eisen van machinistenvakbond VVMC. De kans is daarom groot dat vrijdag in de ochtendspits gestaakt gaat worden op de Vechtdallijn, tussen Zwolle en Emmen. Tot vijf uur vanmiddag had de vervoerder de tijd om akkoord te gaan met de cao-eisen, maar daar is geen gehoor aan gegeven.

Vervoerder Arriva laat weten dat zij hoopt dat leden van de VVMC niet gaat staken. "Een staking is buitenproportioneel", laat woordvoerder Roos Zevenboom van Arriva weten. "Onze eerste focus ligt op de reiziger. De reiziger mag niet de dupe worden."

Mocht vakbond toch besluiten te gaan staken, dan zet Arriva bussen in. "Wij gaan dan op zoek naar een zo goed mogelijk alternatief. Wij adviseren reizigers in het geval van een staking voorafgaand aan hun reis dan ook goed de website in de gaten houden. Op www.arriva.nl houden wij de reizigers zo goed mogelijk op de hoogte van de alternatieven."

Niet akkoord met cao

Vakbond VVMC ging eerder niet akkoord met de door Arriva voorgestelde cao. Voglens Arriva zou er al een cao zijn die tot 2018 zou gelden. Die cao is ondertekend door vier van de vijf vakbonden, waaronder FNV en CNV.

"De cao is met terugwerkende kracht ingegaan op 1 januari 2016. Er ligt een heel mooie cao met 4,65 procent loonsverhoging en een goed pensioen. Dat is geen voorstel, want deze is al ondertekend."

De vakbond VVMC vindt het verschil in salaris tussen NS-medewerkers en die van Arriva veel te groot. De loonsverhoging die in de nieuwe cao staat beschreven, is niet voldoende volgens de VVMC '. Zij willen een loonsverhoging van 5 procent.

Foto: Alexander Espéret
Foto: Alfenaar