Veel animo bij afscheidsrit Mat'64

Er was zondag veel animo bij de afscheidsrit van het oude bekende Mat'64 materieel, wat 50 jaar het toonbeeld was als stoptrein in het Nederlandse landschap. Maar liefst 300 genodigden reden met de trein mee, en duizenden spotters en liefhebbers stonden langs de baan.

Het trein bestaande uit vier twee-delige treinstellen van het type Mat'64 (469, 449 en 466 en 876) reed al luid toeterend van Maastricht via Eindhoven naar Den Bosch, Arnhem, Deventer, Zwolle, Amersfoort naar het Spoorwegmuseum aan station Maliebaan. Onderweg werd op diverse stations gestopt zodat diverse conducteurs en machinisten elkaar konden afwisselen. Ook konden liefhebbers zich tijdens de stop nog even een glimp opvangen van het oude materieel.

Bij het spoorweg werd treinstel 876 achtergelaten waarmee de laatste machinist Patrick Lippus, de sleutel officieel overhandigde van treinstel 876 aan directeur Marten Foppe van het Spoorwegmuseum. De overige drie stellen vertrokken later in de avond naar het terrein van de Zaanstraat-werkplaats in Amsterdam waarna zij uiteindelijk naar de sloop zullen gaan.

Veel social media

Niet alleen de animo in de trein, en langs de baan was groot. Ook werd de hashtag #Dagmat64 bijna 'trending topic' op Twitter. Veel liefhebbers deelden hierop hun laatste herinneringen van deze bijzondere trein.

 

Foto: Arien Claij
De combinatie met vier Mat'64 treinen reed hier station Arnhem binnen
Foto: Ariën Claij