Reizigers hoeven vanaf maart niet opnieuw in te checken op Valleilijn

Vanaf volgend jaar maart hoeven treinreizigers niet opnieuw in te checken als ze overstappen van de NS op de Valleilijn of andersom. Dat schrijft Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer.

Al eerder hadden de NS en Connexxion, de vervoerder die de Valleilijn exploiteert, al een proef gelanceerd, maar deze werd toen tegengehouden door de ACM. Zij waren van mening dat er teveel samenwerking zou zijn, en stonden de proef alleen toe als de pilot na een jaar zou worden teruggedraaid. Volgens de staatssecretaris is dat niet alleen erg duur voor de vervoerders, maar zorgt het ook voor ergernis bij de reizigers.

Alternatief

Om toch een 'single-check in' mogelijk te maken werken beide vervoerders nu aan een alternatief, waarbij reizigers gebruik zullen maken met een mobiele telefoon. Met dit alternatief wordt het saldo pas achteraf aangegeven op een factuur. Deze zal dan door een derde partij worden beheerd, waarbij zowel de NS als Connexxion geen inzage zullen hebben in de reisgegevens van de treinreizigers op de Valleilijn.

Op dit moment moeten de reizigers tussen die overstappen van ene op het andere vervoersbedrijf nog uitchecken en opnieuw inchecken bij de juiste vervoersbedrijven. Dat zijn veel handelingen die regelmatig tot problemen leiden. Het nieuwe systeem moet daar een einde aan maken. Omdat er nog veel vragen over de consequenties van het nieuwe systeem zijn, moeten overstappende reizigers tot maart dubbel blijven in- en uitchecken. Later zal duidelijk worden hoe de proef uiteindelijk wordt uitgewerkt.


Een Protos-trein van Connexxion te Lunteren