NS neemt Belgische rijtuigen weer in dienst voor IC Brussel

De NS zet vanaf zondag 28 augustus weer een aantal van NMBS gehuurde rijtuigen in om de dienstregeling van Intercity Brussel te rijden. Eind mei 2016 schortte NS tijdelijk het gebruik van deze rijtuigen op. Er was een aantal meldingen gedaan dat steeds een deur van de trein niet sloot of geopend kon worden na het sluiten van de trein.

Het gaat om rijtuigen  van het type i6 en i10 die NS huurt omdat de eigen ICR-rijtuigen worden omgebouwd voor het rijden over de HSL. Door het gebruiken van deze Belgische rijtuigen kunnen NS haar eigen intercityrijtuigen van Intercity Brussel naar de werkplaats van NedTrain in Haarlem voor een modernisering en ombouw voor hun dienst op het HSL-spoor. De situatie zal tijdelijk zijn, totdat alle NS intercityrijtuigen zijn opgeknapt.

NS, NMBS en inspectie ILT hebben de meldingen uitgebreid onderzocht. De treinen voldoen aan alle eisen en kunnen worden ingezet. Geen van de gemelde incidenten is terug te voeren op een mogelijk defect aan deze rijtuigen. Door onder andere extra controles vóór vertrek van de trein gaat NS de kans op nieuwe storingsmeldingen tegen.

Vanaf 28 augustus rijdt één treinstam mee in de vloot van Intercity Brussel. Uiteindelijk zullen dit er maximaal vier zijn. Intercity Brussel rijdt 16 keer per dag in beide richtingen tussen Amsterdam Centraal en Brussel-Zuid.

Foto: Ariën Claij
Foto: Treinenweb

Bron: Nederlandse Spoorwegen