Nieuwe FLIRT trein van Arriva onthuld

Tijdens een feestelijk moment is vandaag door Arriva en treinenbouwer Stadler de eerste FLIRT-trein onthuld. Deze zal vanaf eind 2016 op het regionale sporennet in Limburg te zien zijn, en later ook ook de Maaslijn en tussen Maastricht en Aachen. De onthulling vond plaats in de werkplaats van Stadler te Blerick. Tevens is ook het onderhoudscontract getekend waarmee Stadler voor 15 jaar lang onderhoud aan de stellen mag uitvoeren.

De nieuwe vloot bestaat uteindelijk uit 36 treinen die op de genoemde tracten zullen rijden. De eerste serie is bedoeld voor de trajecten in de provincie Limburg zelf. Deze bevat 15 FLIRT-3 treinstellen die voorzien zijn van 2 rijtuigen en zullen vanaf 11 december van dit jaar te zien zijn in Limburg. De andere zullen in 2018 en 2020 worden geleverd zodra de Maaslijn tussen Nijmegen en Roermond geelectrificeerd is, en de verbinding naar Aachen in dienst wordt gesteld.

Comfort

De in ruim in Europa beproefde trein is van alle gemakken voorzien. Alle twee de klassen zijn voorzien van een stopcontact waarbij ook een USB-lader is aangebracht. Ook zijn er reisinformatieschermen aan het plafond zijn aangebracht zodat iedereen de reisinformatie kan bekijken. Ook is de trein, net als de vorige treinen, voorzien van toilet. Een verandering is dat er ook een uitklapbare tafel is aangebracht om baby's te kunnen verschonen. Ook WiFi is net als de andere Arriva-treinen mogelijk in de trein.

Maaslijn

In de spitsuren is het vooral druk op het noordelijke deel van de Maaslijn, tussen Venray en Nijmegen. Deze spoorlijn is druk te noemen vanwege de vele forenzen en studenten. Bestuursvoorzitter Anne Hettinga heeft aangegeven niet bevreesd te zijn voor 'Veolia-toestanden' als in 2006, toen moest Veolia aanvankelijk met heel oude dieseltreinen de dienstregeling rijden. Dat zorgde voor veel uitval van treinen en vertragingen.

  • Binnenkort volgt er nog een uitgebreide reportage over deze nieuwe trein.


Foto's: Treinenweb