NS brengt DDM-1 dubbeldekkers weer terug in dienst

Sinds gisteren heeft de NS zijn materieelpark weer versterkt met de inzet van oude dubbeldeksrijtuigen die jarenlang aan de kant hebben gestaan. Het betreft de DDM-1 rijtuigen die ook bekend staan als de 'eerste generatie dubbeldekstreinen' van de NS. Het eerste ingezette treinstel rijdt tussen Enkhuizen en Amsterdam.

De dubbeldekstreinen uit 1985 die aangedreven worden door een NS-locomotief uit de reeks NS1700 hebben in de Zaanstraat-werkplaats een lichte opknapbeurt gekregen om ze weer op de baan te kunnen brengen. Omdat de rijtuigen een lange tijd terzijde stonden zijn de draaistellen compleet vervangen, en zijn de treeplanken gereviseerd. Ook het interieur is licht aangepast. Uiteindelijk gaat het om elf stammen met elk vier rijtuigen en een locomotief die ingezet zullen worden. 

Maatregelen

De herindienstelling is een onderdeel van de aangekondigde maatregelen die de NS heeft genomen vanwege het materieeltekort waar ze tot einde van dit jaar mee te kampen. Ook is de herindienststelling een onderdeel van het plan om vervanging te kunnen bieden op het moment dat ander NS-materieel tijdelijk uit de dienst moet voor inbouw van het ERTMS spoorbeveiligingsysteem. Het is nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren.

Foto: Bjarne Kosmeijer (Flickr; CC.)
Een DDM-1 stam op Amsterdam Centraal in 2012 toen ze weer tijdelijk werden ingezet.
Foto: Bjarne Kosmeijer (Flickr; CC.)