NS doet proef met app tegen vergeten van uitcheck

De Nederlandse Spoorwegen zijn een proef begonnen met een speciale app die reizigers waarschuwt als ze een station verlaten zonder uitgecheckt te zijn. De proef vindt plaats op de stations van Utrecht Centraal en Schiphol Airport.

Het systeem werkt met 'beacons', wat kleine ontvangers zijn voor bijvoorbeeld plaatsbepaling. Het herinneringssysteem werkt nog niet geheel foutloos, schrijft de technologiesite NumRush. Zo zouden in 60 tot 80 procent van de gevallen de beacon kunnen worden waargenomen, en kregen sommige mensen een herinnering op hun telefoon binnen terwijl ze al hadden uitgecheckt. Ook op Schiphol zouden er nog enkele probleempunten zijn, waaronder de herkenning van speciale beacons van Schiphol Airport zelf die technisch tot verwarring kunnen leiden. "Als je toevallig in de buurt bent van een beacon van dezelfde leverancier kan het voorkomen dat je een melding ontvangt.” zegt een woordvoerder van de NS.

Proef

De test die onder de naam 'BeacoNS'  wordt gevoerd, vindt plaats onder 75 deelnemers die de Bluetooth-functie van hun telefoon gebruiken. Als de proef uiteindelijk slaagt zal de mogelijkheid in de standaard NS-app worden toegevoegd. De bedoeling is dat de beacons dan worden geplaatst op stations die niet voorzien zijn van toegangspoortjes, of waar deze nog open staan

Het is niet de eerste digitale proef die gehouden wordt om het gebruik van de OV-chipkaart te vereenvoudigen. Zo werden er al eerder proeven gehouden om uit te kunnen checken met een bankpas, en wordt er op dit moment geëxperimenteerd met techniek om reizigers automatisch via Bluetooth in- en uit te checken bij het binnenkomen van een station. Ook het draadloos opladen van mobiele telefoons in de trein zou mogelijk al tot de toekomst behoren.


Schermafbeelding: NumRush