NS druk bezig met afstoten van winkelformules

De NS is druk bezig met de verkoop van winkelformules op de stations. De bijvoorbeeld aan de Smullers die snacks verkoopt of de Julia's die Italiaans eten serveert, "De laatste tijd zijn een paar ketens verkocht, waaronder Burger King en La Place'', zegt een woordvoerster van de NS.

Vorig jaar maakte het spoorwegbedrijf al bekend dat al gekeken werd naar een mogelijke verkoop. "Hamburgers bakken is geen kerntaak van de NS'', zei toenmalig NS-topman Timo Huges toen.

De NS wil zich voortaan meer richt op haar kerntaken op het spoor, zoals de exploitatie van het hoofdrailnet en de stations. Hierbij moet dan gedacht worden aan het schoonmaken en het onderhoud aan de perrons en winkels, maakt een woordvoerder duidelijk. De Kiosk-formule waarmee de NS in begonnen is in de retail-branche zal wel onder de hoede van het spoorbedrijf blijven.

Tot voor kort speelde de NS ook een rol bij de exploitatie van diverse winkelketens, en waren de medewerkers in dienst van NS Stations Retail. Al deze taken zullen de komende tijd worden afgestoten en worden overgenomen door nieuwe gegadigden.

Invulling

De terugtrekking betekent niet dat de winkels nu vrij spel krijgen. De NS blijft zich actief bemoeien met de invulling van de retail-winkels op het station. "We willen zeker weten dat er voldoende aanbod is aan winkels waar de klanten behoefte aan hebben. We willen niet 13 patatzaken naast elkaar hebben.''

De NS was de afgelopen tijd al aan het experimenteren met nieuwe formules. Een probleem was echter dat de toegang tot de winkels is beperkt nu op steeds meer stations poortjes staan. De NS kon nog niet zeggen of door die maatregel minder klanten in de winkels komen.


Foto: Treinenweb
 

Bron: Algemeen Dagblad