Station Arnhem officieel geopend

Na vele jaren van bouwen was het afgelopen donderdagavond eindelijk zover: De nieuwe stationshal van Arnhem werd feestelijk geopend. Omstreeks 18.30 uur werd met een druk op de rode knop door onder meer staatssecretaris Sharon Dijksma een video gestart, waarmee de nieuwe stationshal officieel geopend werd. Reizigers konden afgelopen maand al gebruik maken van de nieuwe stationshal.

Samen met Sharon Dijksma (staatssecretaris van infrastructuur en milieu), wethouder Gerrie Elfrink (gemeente Arnhem), gedeputeerde Conny Bieze (provincie Gelderland), Roger van Boxtel (NS) opende de ProRail-topman Pier Eringa de nieuwe stationshal van Arnhem. Hij roemde de prachtige constructie van de nieuwe terminal en was vol lof over de samenwerking met de betrokken partijen, maar bovenal bedankte hij de reizigers voor al hun geduld in de afgelopen jaren.

Prijs voor wulpse station.

Van de week betitelde de Volkskrant de nieuwe OV terminal van Arnhem als het meest wulpse station van Nederland, vanwege het unieke ontwerp van architect Ben van Berkel van UNStudio. En gisteren won de nieuwe OV terminal, nog voor de officiële opening op de jaarlijks Betondag, de betonprijs in de categorie Utiliteitsbouw.

'Arnhem Centraal'

Als zesde station in Nederland zal ook dit station de toevoeging van 'Centraal' krijgen. De naam van het gloednieuwe wordt dan is Arnhem Centraal. Volgens ProRail is het het eerste 'Centraal' buiten de Randstad.

President-directeur Pier Eringa (ProRail) en topman Roger van Boxtel (NS) komen daarmee tegemoet aan de wens van de gemeente Arnhem, meldt ProRail.

Nieuwe stationshal

De nieuwe stationshal is in opdracht van ProRail, de gemeente Arnhem, NS, provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu door Ballast Nedam en BAM gebouwd. Een aantal jaren  geleden zijn er al extra sporen en perrons, en nieuwe stationsoverkappingen aangelegd en werd de nieuwe reizigerspassage al geopend.

Met de officiele opening van de stationshal erbij kan de reizigerscapaciteit groeien tot ruim 100.000 reizigers per dag. De bouw van de stationshal vormt de kroon op de vernieuwing van het stationsgebied Arnhem en zorgt voor een logische verbinding tussen de verschillende vormen van openbaar vervoer.

  • Binnenkort volgt er een fotoreportage over het nieuwe station van Arnhem.


Foto: ProRail

Bron: ProRail