Staatssecretaris Mansveld stapt op

Staatssecretaris Mansveld treedt af. Die stap volgt op het rapport van de Fyra-enquetecommissie. Die commissie presenteerde vanochtend een rapport met forse kritiek. Omdat Mansveld politiek verantwoordelijk is, stapt ze op. Om 15:15 heeft ze in een persconferentie haar aftreden bekend gemaakt.

Tegenover de NOS verklaart ze dat goede informatievoorziening cruciaal is in de politiek. Ze concludeert: "Ik heb dingen niet goed gedaan." Maar ze wijst er ook op dat een bewindspersoon soms wordt geconfronteerd met dingen die al eerder zijn besloten. "Ik draag ook de verantwoordelijkheid voor het beleid van mijn voorgangers. Ik heb mijn werk met veel plezier en toewijding gedaan."

NOS-verslaggever Xander van der Wulp noemt dat er sprake is van een optelsom bij Mansveld. Ze stond al onder curatele vanwege de problemen bij ProRail. "Maar het heeft ook met haar stijl van opereren te maken. Ze is een bestuurder uit Groningen, die het politieke spel nooit echt in de vingers heeft gekregen." Na de keiharde conclusies van de enquêtecommissie kon het eigenlijk niet anders dan dat ze zou aftreden, zegt hij.

Voor Beter OV heeft in een persverklaring aangegeven veel waardering te hebben voor de duidelijke taal die de Parlementaire Enquêtecommissie Fyra heeft gebezigd in zijn eindrapport. De conclusies zijn schokkend. Een grote personele schoonmaak is onvermijdelijk.

 

 

Bron: Treinreiziger