Vandaag presentatie Fyra-rapport aan Tweede Kamer

Vandaag zal het een spannende dag worden binnen de Tweede Kamer. Vanmiddag zal de enquete-comissie het definitieve onderzoeksrapport over de HSL-lijn en het Fyra-debacle presenteren aan staatssecretaris Mansveld. In het rapport wordt bekend gemaakt hoe de fouten hebben kunnen plaatsvinden, en ook vooral wie er voor verantwoordelijk was.

Diverse personen die een rol spelen aan het Fyra-debacle en de aanleg en exploitatie van de HSL hebben eerder dit jaar onder ede hun verhaal gedaan voor de enquêtecommissie. Hierop moesten er antwoorden op diverse vragen boven tafel komen over de flop van de HSL-lijn die vele jaren later werd geopend dan verwacht, en waarom de Fyra V250-trein al na vijf weken uit dienst werd genomen.

Tijdens de verhoren van de enquêtecommissie hebben onder andere oud-minister van Financiën Gerrit Zalm en voormalig NS-topman Jan Timmer hun verhala gedaan over het debacle.

Het Fyra-project heeft zeker 10,8 miljard euro gekost, inclusief de aanleg van het spoor, aldus commissievoorzitter Madeleine van Toorenburg (CDA). Het bedrag is uitgegeven aan een trein die uiteindelijk niet reed, maar ook grotendeels aan de aanleg van het spoor.


Foto: Treinenweb

 

Bron: De Telegraaf