Foto's van mogelijke Poolse nazitrein opgedoken

Er zijn recentelijk anonieme foto's opgedoken van een nazi-trein welke in een Poolse tunnel geparkeerd staat. Deze trein zou voorzien zijn van houten kisten die mogelijk zilveren staven zouden bevatten.

De foto's zijn binnengekomen op de redactie van De Telegraaf, en zijn op 5 september gemaakt. het is niet duidelijk waar locatie van deze trein zich bevindt, en of het om de beruchte nazi-trein zou gaan waarvan de locatie al eerder gevonden werd, en vlak bij de Poolse stad Walbrzych (het vroegere Duitse Waldenburg) ligt. Mogelijk zijn de afbeeldingen van illegale schatgravers.

Panzer-zug

Experts zijn het met elkaar eens dat het om een 'Panzer-zug' zou gaan, uit het Derde Rijk. Op het kolos staan diverse rijen met kisten opeengestapeld, waarvan een deel omgevallen zou zijn, waarbij er tientallen zilverkleurige staven op de grond liggen. Een van de foto’s laat een close-up van een staaf zien. Naar alle verwachtingen zullen de Duitse autoriteiten later vandaag meer duidelijkheid geven over deze vondst.

Ontdekking Nazitrein

Afgelopen zomer onthulden de Pool Pjoter Koper en de Duitser Andreas Richter, beiden mede-eigenaren van een bedrijf dat mijnen exploiteert, tegenover de Poolse autoriteiten dat zij een nazitrein vol goud hadden ontdekt in een berg bij Walbrzych in Neder-Silezië.

De twee claimen de locatie op het spoor te zijn gekomen, nadat iemand op een sterfbed de locatie van de trein had onthuld. Hierop besloot het tweetal om met geavanceerde scanapparatuur de bodem van de grond te scannen waarna bleek dat er ondergronds een trein met een lengte van circa honderd meter stond. Deze trein zou door de nazi’s verborgen zijn in een tunnel, toen de Sovjets het gebied in 1945 naderden. Na het verbergen zou de uitgang van de tunnel met explosieven zijn opgeblazen.

Onderzoek

Het Poolse leger heeft het gebied onderzocht op eventuele boobytraps en andere gevaren, waaraan eventuele onderzoekers bloot zouden kunnen worden gesteld tijdens een zoektocht. Zo is het gebied afgespeurd op mijnen, chemische wapens en straling waarna deze is vrijgegeven. het is nog onduidelijk waneer de autoriteiten verder onderzoek gaan doen naar de trein.

Al vele jaren doen legendarische verhalen de ronde over nazi-treinen vol met, door de nazi’s weggeroofde edelmetalen, juwelen, schilderijen en andere kostbaarheden. De treinen zouden tegen het einde van de oorlog door de vazallen van Hitler verstopt zijn in inmens grote tunnels waarvan de in- en uitgangen werden opgeblazen met dynamiet, om ontdekking te voorkomen.


Foto's: Anoniem