Trein dendert 19 kilometer ongrijpbaar door Frankrijk

Een trein die niet meer kan remmen, in enkele films waaronder 'Unstoppable' een bekend plot, maar deze week was dit de realiteit in Frankrijk. Een intercitytrein kon vanwege stroomuitval en schade niet meer op eigen kracht remmen, en reed daarbij 19 kilometer ongrijpbaar met hoge snelheid over het traject Abancourt en Rouen in het noordelijke departement Seine-Maritime in Frankrijk.

Het voorval gebeurde nadat de trein twee koeien had aangereden met een snelheid van 140 kilometer per uur. Dat meldde de Franse krant Le Figaro donderdag.

Aan boord van de trein bevonden zich behalve het treinpersoneel zeven passagiers, waarvan geen van allen gewond raakten. na de aanrijding bleek in de cabine alle elektriciteit te zijn uitgevallen. Hierdoor kon de machinist geen contact zoeken met de treindienstleiding of zelfs de noodrem bedienen. De enige oplossing was voor hem door met de GSM de spoorwegen te alarmeren over de 'op hol geslagen' trein.

Uiteindelijk is de trein op een heuvel tot stilstand gekomen, waarna de machinist de remmen uiteindelijk op provosorische wijze kon blokkeren.

Een aanrijding met dieren is niets ongewoons. Dat komt in Frankrijk duizenden keren per jaar voor. Wel is het volgens het spoorwegbedrijf de eerste keer dat in de cabine alle stroom uitviel, en dat ook de noodrem niet zijn werk deed.

De Franse Spoorwegen zullen een onderzoek doen naar het incident.

"Trein dendert 19 kilometer ongrijpbaar door Frankrijk"
Een Franse intercitytrein.
Archieffoto: David McKelvey