Intercity Direct binnenkort nog frequenter tussen Amsterdam-Rotterdam

De Intercity Direct zal binnenkort de frequentie van de treinen verhogen tussen Amsterdam en Rotterdam via de HSL-lijn. Voor deze verbinding zullen gerenoveerde treinen worden ingezet waarbij er sprake zal zijn van een dubbele locomotieven. Hierbij komt er zowel voor als achter een locomotief. Dit zou tevens voor een betere betrouwbaarheid moeten zorgen op dit traject, die vaak met vertragingen kampt.

Voor de tractie zal gebruik worden gemaakt van de TRAXX-locomotieven die die NS al jaren gebruiken op het HSL-spoor. Het voordeel van het gebruik van twee locomotieven is een tijdswinst op de eindbestemming. Hierdoor hoeft de locomotief niet zoals tussen Amsterdam en Breda op beide stations omgereden worden naar het uiteinde van het treinstel tijdens het keren.

''Minder handelingen en een simpeler proces moeten leiden tot minder uitval", verwachten de spoorwegen. Op dit moment vinden er proefritten plaats met deze 'sandwich'-treinen, die een licht aangepast interieur zullen krijgen.

Frequentie omhoog

De Intercity Direct rijdt op dit moment ieder half uur tussen Amsterdam en Breda. Binnenkort zal er een extra treindienst komen waarbij er uiteindelijk elk kwartier een trein tussen Amsterdam en Rotterdam zal rijden via de HSL. De Nederlandse Spoorwegen lieten eind augustus weten dat er vanaf oktober drie treinen per uur zouden gaan rijden tussen Amsterdam en Rotterdam. Een woordvoerder van de NS wil nu nog geen precieze datum noemen.


Foto: Roel Hemkes