Man aangehouden na schietpartij in Thalys, drie gewonden

Op het station van de Noord-Franse stad Arras is een man opgepakt na een schietincident in een Thalys. De man heeft in de trein, die uit Amsterdam kwam, met een kalasjnikov geschoten. Dat gebeurde in het deel van de trein dat op het station Brussel-Zuid was aangekoppeld. Bij het incident zijn drie mensen gewond geraakt.

De Franse media meldt dat de schutter een 26-jarige man is met marokkaanse afkomst. Hij zou bekend staan bij de inlichtingendiensten. De Franse politie gaat uit van een terreuraanslag, en gaan een diepgaand onderzoek uitvoeren.

Gewonden

In de trein zijn drie mensen gewond geraakt. De schutter werd overmeesterd door twee Amerikaanse militairen in burger. Zij zijn allebei ernstig gewond geraakt.

De Franse krant La Voix du Nord meldt dat de Amerikaanse mannen geluid van een automatisch wapen hoorden, dat werd doorgeladen in de toiletruimte. Hierop grepen ze in overmeesterden ze de man. Een van hen werd hierbij geraakt door een kogel, en de ander leek steekwonden op nadat hij aangevallen werd met een mes.

De derde gewonde is een Franse acteur, Jean-Hugues Anglade. Hij zou gewond zijn geraakt aan zijn hand toen hij een ruitje brak om het alarm in werking te stellen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft de militairen geëerd om hun moed. "Ze hebben een groot drama voorkomen."

De dader was zwaar bewapend. Hij was voorzien van een Russische machinegeweer van het type AK47, een handvuurwapen, negen patroonhouders en meerdere messen.

Evacuatie

Aan boord van de trein waren zo'n 500 passagiers.Zij zijn veilig opgevangen in een sporthal in de buurt van het station Arras. De Thalys reed in België toen het incident plaatsvond en werd na de schietpartij omgeleid naar het station van Arras.