Stakingen Deutsche Bahn van de baan

Deutsche Bahn heeft een definitief akkoord bereikt over een nieuwe cao voor treinmachinisten. Daarmee is de dreiging van nieuwe stakingen op het Duitse spoor van de baan. Dat maakten de Duitse partijen woensdag bekend.

Na een periode van vijf weken onderhandelen is er eindelijk een nieuw cao-akkoord gesloten tussen de Deutsche Bahn en de partijen. Een jaar lang hebben ze met elkaar in de clinch gelegen vanwege de arbeidsvoorwaarden, waarbij uit protest het werk meerdere malen voor lange tijd werd stilgelegd. Hierdoor raakte het reizigersverkeer en goederenverkeer in, en van en naar Duitsland ontregeld. De werknemers   hielden stakingsacties voor een hoger loon en een kortere werkweek.

Alles ondertekend

"Alles is ondertekend'', aldus een bemiddelaar in de gesprekken. Deutsche Bahn gaat onder meer het loon met 5,1 procent verhogen en driehonderd nieuwe machinisten in dienst nemen. Daarnaast wordt ook de werkweek verkort. In ruil voor de nieuwe voorwaarden zullen de machinisten tot 2018 geen nieuwe stakingsacties meer organiseren.

De Nederlandse Spoorwegen liet in een reactie weten blij te zijn dat er geen stakingsdreiging van Duitse treinmachinisten meer is. Volgens hen werden er 120.000 Nederlandse treinreizigers gedupeerd. Diverse ICE-intercity's en IC Berlijn-treinen werden toen geschrapt of ingekort.


Foto: Treinenweb

Bron: http://www.treinreiziger.nl/actueel/buitenland/duitsland/stakingen_bij_db_tot_zeker_2018_voorbij:_ak