NS en Dijsselbloem vergaten topman Huges te 'ontslaan'

Het debacle rond de NS lijkt verder te gaan: de vertrokken topman Timo Huges blijkt formeel nog gewoon in dienst van de NS. Dat komt door geblunder bij het ministerie van Financiën en de raad van commissarissen van de NS.

Doordat niemand het ontslag van Huges op papier heeft gezet, is hij formeel gezien nog steeds in dienst, blijkt nu. Zo zou hij zich sterk kunnen maken voor een claim voor niet ontvangen ontslagvergoeding.

Fraude na aanbesteding

Op 5 juni heeft Huges tegenover minister Dijsselbloem (Financiën) verklaard af te treden als topman van de NS, nadat Huges aangewezen werd na fraude in de aanbesteding van het openbaar vervoer in de provincie Limburg. Na uren van beraad liet Dijsselbloem weten dat Huges onder druk ontslag had genomen en dat daarmee schoon schip was gemaakt in de kwestie. Huges bestrijdt nu echter dat hij bij de NS opgestapt is. Hij zou die dag 'zijn bestuurstaak hebben neergelegd'.

Claimen

De gemaakte fout zou de NS veel geld kunnen kosten, doordat Huges volledig in zijn recht staat. Omdat er geen ontslagbrief getekend is, zou de ex-topman nog steeds voor NS werken. Volgens Dijsselbloem kwam het slechts tot een 'mondeling' ontslag via de telefoon, nadat Huges niet rond de tafel wilde met de minister en het NS-bestuur.

Het bedrag waar Huges aanspraak op kzou kunnen maken is het ontslaggeld en de bonus, die de NS al eerder probeerde in te vorderen. Het totaalbedrag wat hij zou kunnen claimen zou uitkomen op  430.000 euro.

Dijsselbloem laat weten dat 'het uitgangspunt' blijft dat Huges ontslag nam en dat er gewerkt wordt aan het terughalen van de bonus.


Foto: Michael Day

Bron: Algemeen Dagblad