Syntus wint concessie Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen

Vervoersbedrijf Syntus heeft de aanbesteding voor de concessie van de spoorlijnen Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen gewonnen. Deze gaat in 2017 in en geldt voor 15 jaar. Dat heeft de provincie Overijssel vanmiddag besloten. Ook de NS en Arriva hebben een bod gedaan op de spoorlijnen, maar die was niet toereikend. Wel zijn ze in de positie om eventueel bezwaar aan te tekenen.

Op de twee spoorlijnen die op elkaar aansluiten, laat de Syntus nieuwe treinen rijden. De aankoop, de bouw en het testen van de treinen zal ongeveer 2,5 jaar in beslag nemen. Tevens zullen deze treinen gëelectrificeerd worden, zodat ze in dienst kunnen worden gesteld zodra de aanstaande electrificatie van de spoorlijn Zwolle - Wierden voltooid kan worden. Deze zal worden aangelegd door Volkerrail, en is in een andere gunning naar voren gekomen.

Ook wordt er gewerkt aan de aanleg van het nieuwe station bij de Zwolse wijk Stadshagen.

FLIRT-treinstellen

De nieuwe treinen die Syntus zal bestellen zullen tweedelige FLIRT-3 treinen zijn, welke ook aangeschaft zijn door de NS en Arriva voor op hun eigen spoorlijnen. De treinen zijn voorzien van ruime, comfortabele zitplekken, een gelijkvloerse instap, WiFi, stiltecoupé, (USB-)stopcontacten in alle coupés en een toilet die ook voor gehandicapten geschikt zal zijn.

Tevens zullen er in de spits extra treinen worden ingezet, en zal er een sneltrein gaan rijden tussen Zwolle en Enschede.

Bron: De Stentor