In 2014 minder treinen door rood sein

Het aantal treinen wat vorig jaar een rood sein passeerde is gedaald tot het laagste aantal sinds de registratie in 1981 begon. Vorig jaar ging het om 114 treinen, wat het jaar ervoor in 2013 ging het nog om 170 treinen. Deze cijfers staan onderzoeksrapport van IL&T die staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) maandag openbaar maakte.

De aanleiding van de daling zou liggen aan een betere opleiding en instructie van machinisten en de uitbreiding van het beveiligingssysteem Automatische Trein Beïnvloeding Verbeterde versie (ATB Vv). Deze zorgt ervoor dat treinen ook bij een snelheid van 40 km/uur tot stilstand komen zodra ze een rood sein passeren.

Dat beveiligingssysteem zorgt er ook voor dat de risico's verder zijn afgenomen als een trein toch een rood sein negeert. Een trein bereikt minder vaak het punt waar een ongeluk kan gebeuren, aldus Mansveld. Volgens het onderzoeksrapport is het aantal gevallen waarin een rood-sein-passage een potentieel ernstig risico vormde ten opzichte van de vorige jaren gedaald. In 2013 waren dat er 21 en het jaar daarvoor nog 32 gevallen.

Minder treinen rijden door rood sein
Foto: Pieter van Marlon

Bron: AD