Weer staking Duitse machinisten op komst

Duitse treinmachinisten van de Deutsche Bahn (DB) gaan voor de zevende keer binnen een jaar staken. Dat heeft de machinistenbond GDL maandagochtend bekendgemaakt. Nadere details worden later deze middag bekend gemaakt.

In het afgelopen weekend zijn nieuwe onderhandelingen tussen de DB en de vakbond GDL opnieuw stukgelopen. De GDL eist een hoger loon en een kortere werkweek. De DB voelt daar niets voor

De GDL wijt het mislukken van de onderhandelingen aan de DB, die volgens de vakbond heeft bewezen dat ze geen resultaten wil bereiken. De onderhandelingen leken in het weekend tot elkaar te komen hoewel ze door de onderhandelaars werden benoemd als „intelligent en haalbaar” , maar waren op "op politieke gronden” onhaalbaar en werden deze afgewezen.

Schoon genoeg

Duitse treinreizigers hebben inmiddels schoon genoeg van de stakingen, waardoor de politiek mogelijk een partij zal spelen om de stakingen te kunnen 'breken'. De Bondsdag (de Duitse Tweede Kamer) zal aanstaande vrijdag beslissen over een nieuwe arbeidswet die het mogelijk maakt dat bedrijven met meerdere cao's binnen hun bedrijfsonderdelen alleen de coa kunnen kiezen bij de vakbond waarbij er de meeste leden zijn aangesloten.

Doordat GDL bij 300 bedrijfsonderdelen van de DB een cao heeft, en minder leden heeft dan dan een andere vakbond, zouden zij buitenspel kunnen worden gezet.

Bron: De Telegraaf