Rotterdam Centraal weert zwartrijders vanaf 1 mei

Rotterdam Centraal is vanaf morgen het eerste grote station waar alle toegangspoortjes zijn geactiveerd, een belangrijke stap in het veiliger maken van het openbaar vervoer. De ruim 100.000 dagelijkse  in- en uitstappers kunnen het station dan alleen nog betreden of verlaten met een geldig vervoerbewijs.

Conducteurs, machinisten en andere NS-medewerkers sluiten het laatste poortje symbolisch om 7.00 uur. Hiermee onderstrepen ze het belang van de toegangspoortjes voor het terugdringen van zwartrijden en het weren van ongure types op het station. In het merendeel van de gevallen is agressie in de trein of op het station een gevolg van het ontbreken van een geldig vervoersbewijs. Door de introductie van toegangspoortjes die alleen met een geldig vervoerbewijs opengaan, wordt de veiligheid op stations en in treinen verhoogd. NS besloot daarom de 100%-controle op Rotterdam Centraal met een halfjaar te vervroegen.

Het grote aantal reizigers en het internationale karakter van Rotterdam Centraal, maakt het sluiten van de laatste poortjes een grote operatie. Om reizigers hier attent op te maken deelt NS in de ochtendspits van 1 mei tulpen uit.

Van de ruim 400 stations in Nederland krijgen er 82 toegangspoortjes om zwartrijden en agressie in treinen en stations terug te dringen. Dat betekent dat uiteindelijk 90% van de mensen bij aanvang van hun treinreis of bij het verlaten van het station een poortje tegenkomt. Reizigers openen de poortjes door in en uit te checken met hun eenmalige of OV-chipkaart. Beschikken zij over een e-ticket of internationaal ticket, dan openen de poortjes met de vierkante barcode op hun ticket of KeyCard.

Rotterdam Centraal weert zwartrijder vanaf 1 mei
Foto: NS

Bron: NS.nl