Mansveld: "Gemeenten moeten meewerken bij sluiten NS-poortjes"

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) roept gemeenten op mee te werken aan de versnelde sluiting van toegangspoortjes op NS-stations om het geweld op stations en in treinen terug te dringen. Ze doet de oproep woensdag in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Vorige week is de NS samen met de vakbond en het ministerie om de tafel gaan zitten voor een spoedoverleg vanwege het aanhoudende geweld tegen NS-personeelsleden.

Na het overleg is bekend geworden dat het sluiten van de OV-poortjes, wat voorheen tot eind 2016 gepland zou zijn versneld wordt uitgevoerd. Zo zullen er aan het eind van dit jaar op bijna alle stations uiteindelijk de poortjes gesloten zijn, waarbij reizigers dan verplicht moeten inchecken, om met de trein te reizen. Op deze manier moeten zwartrijders worden geweerd die volgens onderzoek 60% van de personen zijn die voor gewelddadige overlast in de trein zorgen.

Gemeenten

Niet alle gemeenten zijn blij met het sluiten van de poortjes, zo wil de gemeente Deventer dat de poorten nog enige tijd open zouden blijven, omdat de looproute door het station ook gebruikt zou worden als voetgangers-verbinding naar de andere wijk. Ook de gemeente Amersfoort welke nog niet voorzien in van poortjes, vreest op den duur dat ook zij eraan zullen moeten geloven, en dat er uiteindelijk ook poortjes komen op het centraal station.

Maar volgens Mansveld zouden er er "acceptabele alternatieven'' bestaan, zoals een passagepas of een alternatieve doorgangsroute vlakbij het station.

Er zijn in ons land ruim vierhonderd treinstations, waarvan er 82 voorzien zijn van toegangspoortjes. Op deze NS-stations stapt 90 procent van alle treinreizigers in of uit de trein. De andere treinstations blijven vrij toegankelijk en zijn voorzien van een in- en uitcheckzuil.

"Eerste poortjes NS-stations augustus dicht"
Ook in Woerden zijn de poorten dicht

Bron: Treinreiziger