Verontwaardiging na mishandeling conductrice

Een conductrice van de Nederlandse Spoorwegen is in de nacht van donderdag op vrijdag zwaar mishandeld in de trein van Schiphol naar Hoofddorp. De 44-jarige Amsterdamse is met diverse breuken in haar gezicht naar een ziekenhuis gebracht, waar ze vandaag wordt geopereerd. Dat meldde de NS.

De politie meldt dat de conductrice zich niets meer herinneren van het moment van de mishandeling. het laatste wat ze weet is dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp te maken kreeg met een lastige reiziger die de trein niet wou verlaten.

Omstanders hebben rond het tijdstip van de mishandeling wel een 26-jarige man zonder woon- of verblijfsplaats uit de trein zien weglopen. Agenten in de buurt hebben deze man opgepakt waarna wordt uitgezocht of hij te maken heeft met de mishandeling.

"Blijf met je poten van ons personeel af "

De NS is zeer verontwaardigd over de mishandeling. "Toen ik van deze agressie hoorde, liepen de rillingen over mijn lijf'', zegt Marjan Rintel, directievoorzitter NS Reizigers ,"Onze mensen moeten veilig hun werk kunnen doen. Geweld is nooit te rechtvaardigen. Hier geldt: handen thuis of blijf thuis! NS  en vakbonden kunnen dit niet alleen oplossen en lopen tegen de grenzen aan van wat wij redelijkerwijs als spoorsector kunnen doen. We hebben de overheid en heel Nederland hiervoor nodig.''

Ook staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Mileu) is het zat, schrijft ze als reactie op de zware mishandeling: "Blijf met je poten van NS-personeel af.. (...) Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals treinpersoneel is onacceptabel."

Ook FNV Bondgenoten, het CNV en de Vakbond voor Rijdend Personeel, VVMC hebben geschokt gereageerd op de mishandeling van het NS-personeel. "We zijn al langere tijd met NS over dit onderwerp in gesprek. We zijn geschokt door dit ernstige agressiegeval. Vakbonden zijn van mening dat de mate van agressie vraagt om andere maatregelen dan tot dusver.'' alsdus een woordvoerder één van beide partijen.

Ook reizigersorganisatie BeterOV laat weten zeer geschokt te zijn: "Het wordt blijkbaar steeds gewoner dat OV-personeel wordt bedreigd en mishandeld. Wij zijn het met de NS eens, dat de overheid hier iets aan moet doen."

Ze laten weten dat zij een mogelijke oplossing zien in het uitdelen door de rechter van OV-verboden voor gewelddadige (zwart)-reizigers. Bij het negeren van een dergelijk verbod zouden er celstraffen moeten worden uitdeeld, en deze mensen uit het openbaar vervoer kunnen worden gepikt aan de hand van identificatieplicht.

Maatregelen

De staatssecretaris wil begin april een afspraak maken met de top van de NS, ProRail en de vakbonden, om over de onhoudbare situatie te praten. Ook de ministers van Veiligheid en Justitie hebben toegezegd bij dit gesprek aanwezig te zijn.

Ook de directie en ondernemeingsraad van de NS willen op korte termijn een gesprek aangaan met minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). De top wil dat de overheid extra maatregelen gaat nemen om het geweld de kop in te drukken.

Bron: AD