NS en Prorail krijgen boete van Mansveld

De Nederlandse Spoorwegen (NS) en Prorail hebben allebei een boete gekregen van staatssecretaris Wilma Mansveld, omdat ze beiden de prestatieafspraken met de overheid onvoldoende zijn nagekomen in 2013 en 2014.

ProRail

Prorail kreeg een boete van 75.000 euro opgelegd over 2014, deze is opgelegd vanwege de vele verstoringen in infrastructuur en materieel wat er in dat jaar niet altijd voor handen was, waarbij reizigers te maken hadden met korte treinen of treinuitval. Omdat het spoorbedrijf de prestaties van 2013 verbeterd heeft ten opzichte van het voorgaande jaar hoeven ze de voorlopige boete van euro 1,5 miljoen over 2013 niet te betalen.

Nederlandse Spoorwegen

De NS heeft over 2013 en 2014 ook een boete gekregen, dit betrof 2,75 miljoen euro, wat de maximale jaarlijkse boete is.

Mansveld heeft NS laten weten dat de aanpak van volle treinen prioriteit moet krijgen van de vervoerder. "De NS heeft de reisinformatie de afgelopen jaren enorm verbeterd", aldus Mansveld. "Uit onderzoek blijkt dat reizigers dit waarderen. Wel willen zij vaker een zitplaats in de trein. Daar moet NS de schouders onder zetten."

In 2014 kwam 92 procent van de reizigers op tijd aan, wat een stijging is ten opzichte van 2013 toen de punctualiteit nog uitkwam op 90 procent. Toch waren reizigers in 2014 ontevreden over de stiptheid van treinen.

  • Lees het hele document op de website van de Rijksoverheid

Bron: Nu.nl